| Трикови за windows xp | |
|
|
Автор | Порака |
---|
DS
Број на мислења : 74 Join date : 2008-06-19 Age : 33 Местолокација : скопје
| Предмет: Трикови за windows xp Сре Jул 23, 2008 1:33 pm | |
| Запаметете некој од доленаведените трикови си ги правите на своја одговорност!!! Забрзување на менито вo ХРАко мислите дека менито на Вашиот комјутер се отвара многу бавно, или некој Ваш пријател ви покажува колку е брз неговиот комјутер па менито одма му се отвара. Направете му „финта“ за забрзување на менито. Одете на Start => Run напишете regedit кликнете на ОК Ќе се отвори Registry Editor. Одете до HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop. Кликнете на клучот MenuShowDelay и сменете ја неговата вредност. Основното сетирање е 400, а наша препорака е Вие да ја подесите на 0. Рестартирајте го компјутерот. Вашето мени сега е побрзо.
Последната промена е направена од dragan на Сре Jул 23, 2008 2:08 pm. Мислењето е променето 2 пати. | |
|
| |
DS
| Предмет: заштите те го word документот со лозинка Сре Jул 23, 2008 1:35 pm | |
| Microsoft Word има вградена функција за заштита на документите со лозинка. За да ја активирате одете во Tools —> Options и изберете го јазичето на кое пишува”Security“. Кога ќе ви се отвори содржината на тоа јазиче ќе видите две полиња за лозинки: „Password to open“ and „Password to modify“. Разликата помеѓу овие две опции е тоа што првата ви дозволува да го отворите документот и да можете да правите промени на него, додека втората опција ви овозможува да ставите лозинка за да можете да правите промени на докуметот. Ако сакате документот да може само да се чита, ќе треба да ставите лозинки и во двете полиња (бидете сигурни дека сте ставиле различни лозинки), во спротивно ако ставите лозинка само во полето „Password to open“ ќе овозможите на читателите, ако ја знаат лозинката, освен да можат да го читаат документот, да можат да прават и промени на него. Лозинките можат да содржат комбинација од букви, бројки, празни места и симболи со должина од 15 знаци, ако сакате должината на лозинката да биде поголема треба од копчето Advanced… да изберете друг метод на енкрипција (RC4, …) со што должината на лозинката може да е до 255 знаци. Кога ќе ги внесете лозинките, Word-от ќе ви побара да ги потврдите. Но сепак овој метод не е најсигурен за чување на важни документи. Има безброј програми на интернет со кои може да се дојде до лозинката од кој било документ.
Последната промена е направена од dragan на Сре Jул 23, 2008 1:44 pm. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
DS
| Предмет: направете Control panel по избор Сре Jул 23, 2008 1:37 pm | |
| Ако сакате да ги организирате алатките во Control Panel по своj избор направете го следното: 1. Десен клик на Start менито и изберете Explore 2. Од менито File изберете New -> Folder 3. Именувајте го новиот фолдер со некое име по ваша желба ( на пр. My Control Panel или Контролен панел) 4. Десен клик на новокреираниот фолдер My Control Panel и изберете Properties и од јазичето Customize променете ја иконата на фолдерот ставајќи некоја соодветна икона која ќе ве асоцира на Control Panel. 5. Отворете го My Control Panel како и оригиналниот Control Panel (во Classic View) 6. Сега со маусот влечете ги (drag and drop) саканите алатки во новиот фолдер, односно во My Control Panel Овој трик може да се искористи и за организација на програми, игри, документи итн.
Последната промена е направена од dragan на Сре Jул 23, 2008 1:43 pm. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
DS
| Предмет: заклучете некој фоледер без никаква програма Сре Jул 23, 2008 1:37 pm | |
| Заклучување на одреден фолдер без никаков програм само со код.
cls @ECHO OFF title Folder Locker if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER :CONFIRM echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N) set/p "cho=>" if %cho%==Y goto LOCK if %cho%==y goto LOCK if %cho%==n goto END if %cho%==N goto END echo Invalid choice. goto CONFIRM :LOCK ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" echo Folder locked goto End :UNLOCK echo Enter password to Unlock folder set/p "pass=>" if NOT %pass%==password goto FAIL attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker echo Folder Unlocked successfully goto End :FAIL echo Invalid password goto end :MDLOCKER md Locker echo Locker created successfully goto End :End
Значи копирајте го кодов во notepad и во линијата каде што пишува
if NOT %pass%==password goto FAIL
зборот password сменете го во кој сакате збор кој и нели ќе биде пасвордот за фолдерот.Зачувајте го како .bat и All Files. Ќе добиете .bat фајл.Стартувајте го. Ќе ви се отвори заклучениот фолдер.Ставете ги фајловите внатре. Oткако ќе завршите и ќе сакате да го заклучите фолдерот кликнете двапати на .bat фајлот кој претходно го креиравте.Следува прашање дали сакате да го заклучите и внесете "Y"(тоа значи дека се заклучува.Кога ќе сакате да го отклучите фолдерот кликнете 2пати на .bat фајлот,ќе биде побаран пасвордот,внесете го,и....Voila
Последната промена е направена од dragan на Сре Jул 23, 2008 1:44 pm. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
DS
| Предмет: забрзајте го сурфањето со firefox Сре Jул 23, 2008 1:40 pm | |
| За да го направите тоа, во адрес барот напишете “about:config” и притиснете Enter. Најдете ги следните параметри и направете ги следните измени врз нив:
network.http.pipelining со десен клик на неа променете ја вредноста во TRUE network.http.proxy.pipelining со десен клик на неа променете ја вредноста во TRUE network.http.pipelining.maxrequests со десен клик на неа променете ја вредноста во “30″ Со десен клик -> New -> Integer. зададете му име nglayout.initialpaint.delay и внесете ја вредноста на “0“(нула). После тоа рестартирајте го FireFox
|
| |
DS
| Предмет: сменете ја бојата на вашите фолдери Сре Jул 23, 2008 1:43 pm | |
| Нели сте си помислиле некогаш колку е досадно постојано да гледате во едни и исти жолти фолдери. Немојте да очајувате бидејќи сега ќе ви покажеме како само еден два клика да им ја смените бојата на досадно жолтите фолдери. Folder Marker е многу мала и лесна програма и работата со неа е крајно едноставна, само треба да го изберете соодветниот фолдер да ја изберете бојата која сакате да го обоите содветниот флдер и готово. Ако сакате да обоите цели директориуми треба да ја штиклирате опцијата Multiple Folders. Многу удобно е тоа што бојата на секој фолдер можете да ја смените и само со десен клик на него (програмата се интегрира со Windows Explorer). Лиценца: Freeware Download: Folder Maker(985 KB) | |
|
| |
DS
| Предмет: Kako da ja zabrzate konekcijata u XP Сре Jул 23, 2008 1:46 pm | |
| Prvo stisni Start > Run > regedit i najdete go kljucot koj se naogja na slednava lokacija HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace. Koga ke dojdete na ovaa lokacija ima dva kljuca od koi eden e (D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF). Izbrisete go. ne e potreben restart na sistemot. | |
|
| |
DS
| Предмет: IP adresa Сре Jул 23, 2008 1:48 pm | |
| Kako da mu ja doznaete na nekoj IP Adresata Otvorite notepad i napishete:
@echo. @color 09 @netstat -n @echo. @pause
Potoa spremite tekst(Save as) "GetIp.cmd" (bez navodnici).ako rabotite preku msn ostajte go prozorot so toj\taa so si pisuvata i uklucete go programot treba da pratite nekoj fajl pr pesna slika i sl so e pogolem od 250kb koga ke dojde do pola pustete pak toj program ama nemoj da go zatvarate staariot i vo "foreign adress"ke se pise nova ipadresa a taa adresa e na toj/taa so go prakate fajlot ... | |
|
| |
DS
| Предмет: Корисни кратенки со Тастатура Сре Jул 23, 2008 1:50 pm | |
| Windows Key + F - Се активира алатот за барање (Find) Windows Key + M - Смалување на отворен прозорец Windows Key + R - Се активира "Run" апликацијата Windows Key + U - Се активира utility manager
Alt + F4 - Се затвараат сите отворени апликации Ctrl+Alt+Del - Се активира апликација кај што мозете да ги видите сите активни апликации, зафатеност на меморијата, да го изгаснете комјутерот, да го рестартирате комјутерот, да го ставите во StandBY и уште многу работи.
Shift + Del - Потполно бришење на фајловите од компјутерот. (без Recycle BIn)
Ctrl + C - Заменува "Copy" наредба Ctrl + V -Заменува "Paste" наредба Ctrl + A - Обележување на сите фајлови во моменталниот директориум.
Последната промена е направена од dragan на Сре Jул 23, 2008 1:51 pm. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
DS
| Предмет: Уште некој :) Сре Jул 23, 2008 1:50 pm | |
| General Keyboard Shortcuts CTRL+C (Copy) CTRL+X (Cut) CTRL+V (Paste) CTRL+Z (Undo) DELETE (Delete) SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin) CTRL while dragging an item (Copy the selected item) CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item) F2 key (Rename the selected item) CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word) CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word) CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph) CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph) CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text) SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document) CTRL+A (Select all) F3 key (Search for a file or a folder) ALT+ENTER (View the properties for the selected item) ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program) ALT+ENTER (Display the properties of the selected object) ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window) CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously) ALT+TAB (Switch between the open items) ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened) F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop) F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer) SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item) ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window) CTRL+ESC (Display the Start menu) ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command) F10 key (Activate the menu bar in the active program) RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu) LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu) F5 key (Update the active window) BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer) ESC (Cancel the current task) SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing) Dialog Box Keyboard Shortcuts CTRL+TAB (Move forward through the tabs) CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs) TAB (Move forward through the options) SHIFT+TAB (Move backward through the options) ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option) ENTER (Perform the command for the active option or button) SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box) Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons) F1 key (Display Help) F4 key (Display the items in the active list) BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box) Mi*****ft Natural Keyboard Shortcuts Windows Logo (Display or hide the Start menu) Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box) Windows Logo+D (Display the desktop) Windows Logo+M (Minimize all of the windows) Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows) Windows Logo+E (Open My Computer) Windows Logo+F (Search for a file or a folder) CTRL+Windows Logo+F (Search for computers) Windows Logo+F1 (Display Windows Help) Windows Logo+ L (Lock the keyboard) Windows Logo+R (Open the Run dialog box) Windows Logo+U (Open Utility Manager) Accessibility Keyboard Shortcuts Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off) Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off) Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off) SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off) NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off) Windows Logo +U (Open Utility Manager) Windows Explorer Keyboard Shortcuts END (Display the bottom of the active window) HOME (Display the top of the active window) NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder) NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder) NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder) LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder) RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder) Shortcut Keys for Character Map After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts: RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line) LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line) UP ARROW (Move up one row) DOWN ARROW (Move down one row) PAGE UP (Move up one screen at a time) PAGE DOWN (Move down one screen at a time) HOME (Move to the beginning of the line) END (Move to the end of the line) CTRL+HOME (Move to the first character) CTRL+END (Move to the last character) SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected) Mi*****ft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts CTRL+O (Open a saved console) CTRL+N (Open a new console) CTRL+S (Save the open console) CTRL+M (Add or remove a console item) CTRL+W (Open a new window) F5 key (Update the content of all console windows) ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu) ALT+F4 (Close the console) ALT+A (Display the Action menu) ALT+V (Display the View menu) ALT+F (Display the File menu) ALT+O (Display the Favorites menu) MMC Console Window Keyboard Shortcuts CTRL+P (Print the current page or active pane) ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window) SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item) F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item) F5 key (Update the content of all console windows) CTRL+F10 (Maximize the active console window) CTRL+F5 (Restore the active console window) ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item) F2 key (Rename the selected item) CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console) Remote Desktop Connection Navigation CTRL+ALT+END (Open the Mi*****ft Windows NT Security dialog box) ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right) ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left) ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order) ALT+HOME (Display the Start menu) CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen) ALT+DELETE (Display the Windows menu) CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.) CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.) Mi*****ft Internet Explorer Navigation CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box) CTRL+E (Open the Search bar) CTRL+F (Start the Find utility) CTRL+H (Open the History bar) CTRL+I (Open the Favorites bar) CTRL+L (Open the Open dialog box) CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address) CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L) CTRL+P (Open the Print dialog box) CTRL+R (Update the current Web page) CTRL+W (Close the current window) | |
|
| |
DS
| Предмет: Better Easy IP Check Сре Jул 23, 2008 1:53 pm | |
| Полесно проверување на IP Адресата. Ова програмче е корисно доколклу саката да ја проверите IP адресата без никакви додатни информации (default gateway / subnet mask)
Едноставно копирајте и пастирајте го ова во notepad
@echo. @ipconfig | find "IP Address" @echo. @pause
И снимете го како IP.BAT (најдобро би било да го снимате во Windows директориумот за да ви биде најбрзо достапно)
Сега кога ќе напишете IP (Во run или во Command Prompt ) и ќе видете:
---------------------------
IP Address. . . . . . . . . . . . : x.x.x.x
Press any key to continue . . . --------------------------- | |
|
| |
DS
| Предмет: Speed Up Сре Jул 23, 2008 1:54 pm | |
| За да го забрзате системот направете ги следниве измени во регистрите o HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager\FATFS\Cac heSize=0x1000(16384) o HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager\FATFS\Ena bleCache=0x1(1) o HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager\Filters\f sreplxfilt\ReplStoreCacheSize=0x1000(16384) o Soft Reset | |
|
| |
DS
| Предмет: Автоматско затворање на програмите кои не одговараат (Not responding) Сре Jул 23, 2008 1:55 pm | |
| Доколку сакате да го подесите XP автоматски да ги затвора програмите кои не одговараат тогаш направете го следново: 1.Отворете regedit (Start>Run>regedit) 2.Отидете на локацијата HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\AutoEndTasks и наместете ја вредноста на 1 во истата селекција сменете го WaitToKillAppTimeout во бројот кој покажува колку милисекунди да чекате пред да се изгасне програмата. | |
|
| |
DS
| Предмет: Како да го избришете Windows XP месенџерот. Сре Jул 23, 2008 1:55 pm | |
| тартувајте го Windows Explorer и во Windows директориумот (пр. c:\WINDOWS) отворете го INF фолдерот. Тој фолдер е обично сокриен така да ако го нема немојте да паничете. Идете во Tools->Folder Option во Windows Explorer или My Computer и изберете го јазичето View. Во него штиклирајте ја опцијата Show Hidden Files and folders и притиснете OK. Во фолдерот INF треба да ја најдете датотеката sysoc.inf и да ја отворите со некој текст уредувач како на пример Notepad или Wordpad. Но пред да го сторите најпрво направете една резервна копија. Во тој фајл барајте линија која го содржи зборот “msmsgs“. На крајот од линијата ќе го забележите зборот “hide“. Се што треба да направите е да го избришете “hide” така да запирките пред и после “hide” да са една до друга. Снимајте го фајлот и затворете го. Сега од контролниот панел (анг. Control Panel) отворете го Add and Remove Programs и кликнете на иконата Add / Remove Windows Components. Во листата на инсталираните windows компоненти би требало да го видите “Windows Messenger“. Одштиклирајте го “Windows Messenger” и притиснете Next. Во датотеката sysoc.inf има и други сокриени системски компоненти кои можеби сакате да ги избришате. Тоа може да го сторите на истиот начин како и со “Windows Messenger“. Правете го на ваш сопствен ризик. | |
|
| |
DS
| Предмет: Тргнете ги стрелките на SHORTCUT иконите Сре Jул 23, 2008 1:56 pm | |
| 1. Отворите regedit, 2. Идете до HKEY_CLASSES_ROOTlnkfile 3. Преименувајте ги од IsShortcut во AriochIsShortcut 4. Рестартирајте го компјутерот | |
|
| |
DS
| Предмет: Активирање на програма со број од тастатурата Сре Jул 23, 2008 1:58 pm | |
| Вашиот омилен програм можете да го активирате со едноставно притискање на некој број од тастатурата. Не морате да идете на Start – Programs ... . Направете го следното: Прво проверете дали тастерот NumLock уклучен. Пронајдете ја иконата од програмот на Desktop или во Start. Со десен клик на иконата која ќе ја одберете па на Properties. Клик на Shortcut па ставете го курсорот од маусот позади None во полето Shortcut. Откуцајте број со кој сакате да го обележите овој програм. Сега None ќе се промени во Num1 или некој друг број што сте го доделиле. Обавезно користете ги нумеричките броеви од тастатурата. Кликнете на Apply а потоа OK. Овие кратенки можете да ги елиминирате од Szstem Tray (до саатот). | |
|
| |
DS
| Предмет: како да се поставите самите како Анти-Вирус Сре Jул 23, 2008 1:59 pm | |
| Добар трик како да се поставите самите како Анти-Вирус.
Одете во Start->Find и најдете ги сите фајлови со екзистенција .exe и .dll , селектирајте ги сите , одете десен клик врз нив и изберете Properties. Под Аttributes, селектирајте Read-Only и кликнете ОК! Од сега фајловите со .exe и .dll кои се мета на вирусите, нема да можат да се менат, затоа што е направено само да се читат т.е Read-Only. Оваа заштите единсветно ви претставува проблем кога треба да ги апдејтувате програмите, али само ќе идете на програмата која треба де биде апдејтувана , десен клик , па Properties и ќе го дешиклирате Read-Only . Кога ќе заврши Апдејтот , ставете го повторно Read-Only ВАЖНО: Доколку незнаете како да ги најдете фајловите .exe и .ddl , одете Start - Search , изберете ја опцијата AllFilesandFolders и потоа каде што пишува “AllOfPartOfTheFileName“ пишете: *.*exe , исто така ќе ги најдете и .ddl фајлоовите *.*ddl | |
|
| |
DS
| Предмет: Автоматски гасење на компјутер (без програм) Сре Jул 23, 2008 2:00 pm | |
| Автоматски гасење на компјутер (без програм) Идеш Start/Run Пишуваш: shutdown -s -t ??? Тие прашалниците значат секундите. И кога ке пресметаш за колку време сакаш да се изгаси. пример сакаш да се изгасе за 2 саата (пуштеш си некој филм), значи сметаш овака: 60(секунди)х60(минути)=3600 (1 саат) 3600+3600=7200, значи пишуваме за 2 саата 7200 секунди. Те ја целосната команда за 2 саата: shutdown -s -t 7200 Shutdown ти е командата да се изгасе после -s ти е дека сакаш да се изгасе (можеш да ставеш и r ако сакаш да се рестартира) а -tзначи дека ставаш тајминг. па после која вредност да биде времетооо... Еј да!!! како забравив да Ви кажам. Ако па сакате да ја прекинете операцијата впишете shutdown -a и готово. А доколку сакате на друг начин да ја изгасете операцијата. НЕМА! Нема Х , нема го во taskmanager-от... единсвена опција е со оваа команда. | |
|
| |
DS
| Предмет: Како до побрз интернет? Сре Jул 23, 2008 2:02 pm | |
| 1. Во START менито изберете Run... и впишете gpedit.msc 2. Од левата страна на прозорецот изберете: Computer Configuration → Administrative Templates → Network → QoS Packet Scheduler 3. На десната страна од менито QoS Packet Scheduler влезете во limit reservable bandwidth како што е прикажано на сл 1. 4. Селектирајте го Enable и сменете ја вредноста во 0% 5. Рестартијате го компјутерот *QoS (Quality of Service) е контролен механизам кој може да нуди различни приоритети на податоците или да гарантира одредено ниво на перформанси за податоците во согласност со побраувањата на апликативната програма Забелешка: Овој трик работи само во Windows XP Professional edition | |
|
| |
DS
| Предмет: Ако немате WinZip/Rar при рака Сре Jул 23, 2008 2:03 pm | |
| Ако немате WinZip/Rar при рака Многу лесно и многу практично како да разархивираме некој фајл ако ја немаме исталираноо соодветната програма на нашиот компјутер. Се појави нова онлајн алатка која може да ви помогне -WobZip. Програмата подржува голем број формати (7z, ZIP, GZIP, TAR, BZIP2, RAR, CAB, ARJ, Z, CPIO, RPM, DEB, LZH, SPLIT, CHM, ISO). Работата со него е многу лесна. На сајтот http://wobzip.filetap.com/ можете да качите архивиран фајл од вашиот компјутер. Откако ќе го посочите местото каде што се наоѓа фајлот на вашиот компјутер (ќе го аплодирате), содржината на фајлот се скенира за вируси и на сајтот ви се прикажува содржината на фајлот што сакате да го разархивирате. Ваше е само да си ги симнете фајлови. Wobzip има само неколку ограничувања: максималната големина на фајловите треба да е помала од 100 МВ :-) и не се подржуваат заштитени фајлови (со password). | |
|
| |
DS
| Предмет: Продолжување на 30 дневниот пробен период на Windows Vista Сре Jул 23, 2008 2:03 pm | |
| Сите верзии на Windows Vista имаат 30-дневен тест период, освен корпорациски - оринтираниот Windows Vista Enterprise кој дава само три дневен тест период. Но има начин како да го продолжите тест периодот без да ја преинсталирате Windows Vista или да употребувате некои други нелегални методи. Тест периодот можете да го продолжите од 30 до 120 дена и тоа на многу едноставен начин. Направете го следново: Start->Run (или кратенка [Windows]+R) за да го стартувате Run прозорецот Внесете cmd и притиснете ОК за да ја стартувате конзолата (command prompt) Внесете го следниов ред slmgr -rearm и притиснете ENTER Рестартирајте го компјутерот и ќе имате уште плус 30 дена период за тестирање на Windows Vista. Но, гратис периодот можете да го искористите само 3 пати, кое означува дека вкупно Vista-та можете да ја користите 120 дена. Ако го преинсталирувате Windows-от на секој 120 дена тогаш ќе си имате бесплатен оперативен систем . | |
|
| |
DS
| Предмет: Ако сакате ТЕМР да се брише автоматски Сре Jул 23, 2008 2:04 pm | |
| Ако сакате автоматски да ви се брише TEMP фолдер направете га овој 1. У Start>Run откуцајте gpedit.msc 2.Отидете у Computer Configuration/Administrative Templates/Windows Components/Terminal Services/Temporary Folder 3. Кликнете properties опцију на Do Not Delete Temp Folder Upon Exit 4. чекирајте га Disable. Рестартирај га компјутер | |
|
| |
DS
| Предмет: Направете сопствени икони во Paint Сре Jул 23, 2008 2:05 pm | |
| Се чуствувате креативни? Вие можете да создадете сопствена икона за кратенка (анг. shortcut) во Windows XP направени со Paint програмата. Еве како можете да си создадете неколку нови икони без да знаете воопшто да употребувате четки или да цртате. Дали сте уморени од барање низ интернет разни икони? Тогаш еве како лесно можете да користете Windows XP Paint програмата за да создадете ваша оргинална икона. Следете ги следните чекори: 1. Стартувајте Paint од All Programs, Accessories menu. 2. Во Image менито изберете ја Attributes командата. 3. Во Attributes прозорецот напишете 32 за Width и Height и кликнете на ОК. 4. За полесна работа кликнете на Magnifier tool и изберете level 8. 5. Натиснете [Ctrl]G за да додадете мрежа. 6. Крерирајте ја својата икона со помош на алатките. 7. Натиснете [Ctrl]S за да ја зачувате вашата икона како ICO фајл. Вашата икона е готова и можете да ја користие. | |
|
| |
DS
| Предмет: Избришете ги скриените програми на XP Сре Jул 23, 2008 2:05 pm | |
| Windows XP крие некои от системските програми што можеби вие би сакале да ги избришите (например Windows Messenger) но вие можете да го поправите тоа. Со помош на Notepad отворете го фајлот c:/windows/inf/sysoc.inf (ако windows-от ви е на С), побарајте го зборот ‘hide’ (после името на програмата што сакате да ја избришите) и избришете го. Сега можете да одете во Add or Remove Programs во Control Panel, изберете Add/Remove Windows Components и готово. | |
|
| |
DS
| Предмет: You can Lock folder without any software (WinXP) Сре Jул 23, 2008 2:06 pm | |
| Suppose you want to lock the folder games in d: which has the path D:\Games.In the same drive (not the folder itself) create a text file and type ren games games.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} Now save this text file as loc.bat
create another text file and type in it ren games.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} games Now save this text file as key.bat
Now you can see 2 batch files loc and key.Press loc and the folder games will change to control panel and you cannot view its contents.Press key and you will get back your original folder.
Hey do not forget to change games to ur folder name. And you can also change name of loc & key these terms are used so u can easily differentiate. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Трикови за windows xp | |
| |
|
| |
| Трикови за windows xp | |
|